Så langt er vi med barselsundersøgelsen
Hvis du har lyst til at følge med i, hvordan det går med forskningsprojektet Barsel, vil vi på denne side løbende lave opdateringer.
Hvis du har lyst til at følge med i, hvordan det går med forskningsprojektet Barsel, vil vi på denne side løbende lave opdateringer.
Status d. 8. Februar 2023
Undersøgelsen har nu været igang i et halvt år, og vi er meget glade for alle dem, der har deltaget og vist interesse for studiet. I skrivende stund har vi 650 deltagere, hvoraf 466 (71%) er mødre, og 184 (29%) er fædre. Tidligere har vi fortalt om fordelingen af holdningerne til den nye øremærket barsel, men nu har vi undersøgt, hvordan fem forskellige faktorer har indflydelse på ens holdning.
Uddannelse
Har det indflydelse på din holdning, hvilken uddannelse du har taget? Ja, det har! I vores data kan vi se, at ens uddannelsesniveau har indflydelse på ens holdning til den nye lovgivning. Her viser det sig nemlig, at folk med en universitetsuddannelse generelt er mere positive over for lovændringen sammenlignet med folk med en anden uddannelse.
Region
Hvad med din adresse? Din bopæl har også en sammenhæng med din holdning. I vores foreløbige data kan vi se, at dem der bor i Region Hovedstaden er væsentligt mere positive over for den nye lovgivning end folk, der bor i andre regioner. Vores resultater viser både interessante forskelle, når man sammenligner mellem regionerne og også internt i regionerne. Fx når man kigger på Region Midtjylland og sammenligner Århus med resten af regionen, ser man, at forældre der bor i større byer er mere positivt stemte over for øremærket barsel.
Arbejdsplads
Uddannelsesniveau har indflydelse, men har det også indflydelse inden for hvilken branche, du arbejder? Vores foreløbige resultater viser, at der hvor du arbejder har en indflydelse på, hvor positiv du er over for den nye lovgivning. Fx kan vi se, at folk der arbejder inden for kultur, fritid og anden service er positivt stemte, hvad angår lovgivningen, imens folk der arbejder inden for handel og transport samt landbrug er mere negativt stemte.
Køn
Hvad med dit køn? Om du er mand eller kvinde har også en betydning for din holdning. Vi kan se, at mænd generelt er mere positive over for den nye øremærket barsel end kvinder.
Løn
Løn har i sig selv ikke en betydning, men når man kigger på det i relation til sin partner, kan vi i vores data se, at hvis kvinden tjener mere end manden, er begge generelt mere positivt stemte over lovgivningen.
Der er altså flere variabler, der har indflydelse på din holdning. Vi ser, at de to variabler som har størst indflydelse er, hvorvidt du har en universitetsuddannelse eller ej, og om du er mor eller far til barnet.
I juli blev vores undersøgelse skudt igang, og vi er så glade for alle de besvarelser, vi har fået indtil videre fra nybagte forældre.
Netop som dette bliver skrevet har 298 mødre besvaret vores spørgeskema, mens vi har fået besvarelser fra 112 fædre. Samtidig er 70 par blevet inviteret til første runde af oplevelsesindsamling på deres smartphone. Vi har allerede fået meget data fra alle vores deltagere, men som det er tydeligt på kønsfordelingen, håber vi stadig på mange flere svar fra både mødre og især fædre.
Vi ved, at det er nødvendigt, at høre fra flere fædre. Ikke bare pga vores undersøgelse, men fordi det er et generelt problem, at fædre er underrepræsenterede i forskning vedrørende barsel. Hvis du kan hjælpe os med at komme i kontakt med flere fædre, ville vi være meget taknemmelige.
Siden sidste opdatering har vi desuden fået udgivet en artikel på Videnskab.dk, der beskriver projektet og vigtigheden af at undersøge både mødre og fædres trivsel under barsel. Læs hele artiklen her: videnskab.dk/barselsprojekt
I vores spørgeskema har vi spurgt, hvor enige forældrene er i den nye ændring i lovgivning omkring øremærket barsel. Meget interessant viser vores respondenter indtil videre en meget blandet modtagelse af loven. For i dag viser tallene at 52% støtter den nye lovgivning, mens 44% er imod og kun 4% er neutrale.
Vi har kigget nærmere på vores data og undersøgt, hvordan den typiske deltager ser ud i vores undersøgelse.
Lige nu har vi allerflest mødre med navnet Camilla (13), mens de populære navne blandt fædrene er Mikkel, Rasmus og Jonas (6).
Vi har brugt mange kræfter på at sprede budskabet om vores undersøgelse og skaffe deltagere fra hele danmark. Som det ser ud nu, kommer de fleste af vores deltagere er fra Region Midtjylland med 165 respondenter. Vi har 85 deltager fra Region Hovedstaden og 80 fra Region Syddanmark. Desuden har vi 42 deltagere fra Region Nordjylland og 38 deltagere fra Region Sjælland.
Gennemsnitsalderen for alle mødre i vores undersøgelse er lige nu 32. For fædre er gennemsnitsalderen 33. Kigger vi kun på førstegangsforældre er mødrenes gennemsnitsalder 29 og fædrenes 31. Disse tal stemmer godt overens med danmarks statistik, der oplyser at gennemsnitsalderen for førstegangsfødende kvinder er 29,8 og 31,5 for førstegangsfædre anno 2021.
Disse tal tyder på, at vi aldersmæssigt har en repræsentativ deltagergruppe indtil videre.
Oven i dataindsamlingen er vi begyndt at forberede næste runde i eksperimentet. Så de forældre, som har besvaret spørgeskemaet eller deltaget i oplevelsesindsamling mens moderen var alene på barsel, nu kan få tilsendt det næste spørgeskema mens faderen er alene på barsel. Formålet med at indsamle data fra de samme par af flere omgange, er at opnå en unik indsigt i de forskellige faser der kan være af en barsel, og udvikling i forældres oplevelse og trivsel. Vi håber at rigtig mange af vores deltagere er klar at dele deres oplevelse igen, når 2. runde starter op om lidt.